Mathias (10) har lenge mast på rypemiddag, men det har ikke vært så enkelt å få til i og med at vi stort sett er på tur hver helg. Når man ikke lager det så ofte er det jo greit å sette av litt tid til matlagingen. Denne helgen passet det. Pappa måtte være hjemme for å gå på arrangementet Gullfisken i forbindelse med jobb, og da droppet vi tur for en gangs skyld. Både Mathias og mamma ville flå rypene selv og søndagsmiddagen var i boks. Dette likte turgutta. Vi brukte denne oppskriften som mamma har fått av en god kollega:
Legg rypene til tining to dager i forkant.
Kvelden i forveien av middagen. Skjær ut brystfilèter og lår. Legg de slik at blodet renner av.
På morgenen den dagen maten skal lages. Kok skrogene og hjerter (og renset krås om man vil) hele dagen. Sil kraften.
Saus:
Lag jevning. Ha oppi kraften
Litt tyttebær
Litt seterrømme
1-2 matfløte
Salt og pepper. Smakes til
Noen korn tørket einebær
Litt brunost. Smakes til
Stekingen:
Salt og pepper (ikke for mye)
Meierismør/Melange til steking
Stekes på høy varme på begge sider for å lukke porene
Kun kort steketid
Serveres på fat
(Man kan også legge kjøttet i sausen og la det trekke en stund der)
Mandelpotet, stekt sjampinjong, brokkoli og blomkål passer til
Nyt maten!
Og det smakte SÅÅ godt!
Mmm fra farmor.