Om turgutta

Friluftsliv befinner seg rett utenfor stuedøra. Man må ikke langt avgårde for å lage et bål eller slå opp et telt. Oftest overnatter vi hele helgen i telt bare én times gange hjemmefra.

Det er vi gutta som vil avgårde, ut i naturen, helg etter helg, året rundt, feriene inkludert. Turmamma og Turpappa var alltid med da vi var yngre, og heldigvis la de til rette for at vi skulle mestre og lære å oppholde oss ute over tid.
Som pappa pleide å si; «Turene i nærområdet her sørpå bruker vi som treningscamp slik at gutta er rustet for lengre turer på vidda nordpå.» Han er fra Deatnu/Tana i Finnmark.

Vi har vært på tur siden vi var så små at vi satt i pulk og i bæremeis, og har ingen tall på hvor mange turer og teltdøgn det har blitt etterhvert. Når vi i tillegg plusser på alle ute-feriene blir det en hel del gjennom årenes løp.

Nå har vi blitt eldre og jakt, fiske og friluftsliv ligger i «ryggmargen». Vi ønsker oss fortsatt alltid ut og vi drar fortsatt på tur hver gang vi har mulighet, selv om ikke alle turer blir publisert her på siden vår. Noen turer er bare våre 🙂

Følg oss gjerne på våre mange turer og del gjerne med andre turjenter og turgutter. Vi er #turgutta og vi er #uteheledagen

Vi legger også ut #turguttasturtips på Insta innimellom i håp om å kunne hjelpe noen med litt turtips som de kanskje ikke har tenkt på før, og vi tar gjerne i mot turtips i retur også.

Turgutta kommenterte en gang for lenge siden om de vanligste nærturene;
«Enkelte spør oss om hvorfor vi drar på tur så ofte, hvorfor vi ikke drar lengre, og om det ikke blir kjedelig å være så ofte på samme sted, så nærme hjemme.
Og til det svarer vi at for det første liker vi å være ute i naturen, og da betyr det ikke noe hvor vi er, vi har masse å finne på og det er deilig å våkne av fuglekvitter rundt teltet eller i hengekøya.
Det er heller ikke alltid at mamma og pappa har ork til å dra langt av gårde etter en stri arbeidsuke, men vi er glade for å ha de nært oss på tur, mamma og pappa har jo tid til bare oss når vi er i naturen.
Vi har forøvrig brukt ‘nærturen’ i mange år til å lære oss grunnleggende tur-ting, noe som gjør at når vi kommer på en eller annen vidde, jakttur eller fisketur langt av gårde, så er vi klare for det, uansett vær, vind og temperatur. 
Stedet vi er oftest på har også en fin beliggenhet med gode teltplasser og det er lettvint for andre å komme og besøke oss i løpet av helgen.»

2 Replies to “Om turgutta”

  1. Det var så fint å treffe dere i Hamningberg 3 august. Hadde ikke forventet å møte turguttan/turfamilien der. Jaggu skjedde nettopp det og ekstra hyggelig å treffes i selveste Hamningberg

    Jánoš med familien

    1. Takk det samme, Jánoš. Ja, vi er jo mye på tur og Hamningberg har lenge stått på planen. Lenge siden sist vi treftes og du ser jo like ung og sprek ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.