Flere har etterspurt oss om bilder og generell turinfo om og fra Åmotdammen, og her har du sannsynligvis det du spør etter. Finner du ikke svar så ta gjerne kontakt med oss, og vi kan hjelpe med info. Åmotdammen har flotte fasiliteter og Rælingen kommune har virkelig lagt til rette for at folk flest lett skal kunne ta seg inn til perlen i nærområdet vårt. Kommunegrensen mellom Lørenskog og Rælingen går midt i vannet fra nord til sør.
Det er mange tusen mennesker fra Lørenskog og Rælingen kommuner som benytter seg av dette naturskjønne området året rundt. Området er rustet opp med flott og belyst vei, badestrender, gapahuk, sanitæranlegg, området er HC-tilrettelagt og det er gjort hogst av skog for utsyn. Dette er en nær naturperle i Østmarka som gjør terskelen lav for folk flest å komme seg ut på tur i skogen. Rælingen kommune setter også ut vedsekker ved de godkjente bålplassene hver uke. Ikke hugg skogen, den er det noen som eier!
Områdene rundt Åmotdammen og de andre dammene gjør virkelig noe for å fremme folkehelsen. Det fiskes. Det padles. Det teltes. Det grilles. Det lekes. Det bades. Det arrangeres store barne-bursdager (og sikkert voksen-bursdager også). Folk tar både lørdags- og søndagsturen inn i området med avstikkere til både Bjønnåsen og Ramstadslottet. De sprekeste løper, sykler, og går på ski, og triathlon-utøverne svømmer dammen på langs. Enkelte vintre er det fantastiske skøyteforhold, og man kan krysse over til både Blåtjern og Østbyputten. På snørike vintre kjøres det skispor over dammen, og ellers kjøres skispor langs veien og inn i løypetraseene. Rælingen Jeger- og Fiskerforening og Lørenskog JFF slipper ut mange hundre ørret hvert år slik at innbyggere i alle aldre kan prøve fiskelykken.
Åmotdammen er et nærvann i Østmarka, og er grense mellom Lørenskog og Rælingen kommuner i Akershus. Vannet ligger 247 meter over havet, er rundt to kilometer langt, og har et areal på 0,15 km². Dammen har utløp mot nord, til Bårlibekken i Fjellhamarelvas nedbørfelt.
Vannet har navn etter Åmot-gårdene, som ligger ved samløpet (åmotet) mellom Nitelva og Leira. Skogen som lå til gårdene strakte seg mot sørvest innover Østmarka, og ved Åmotdammen hadde de en sag. For å sikre vannføringen til saga ble vannet demmet opp til 6 meter over normal vannstand. Dypeste parti i dag er cirka 10 meter, mens ca. 80% av vannet ligger fra 2 til 5 meters dyp. Frem til 1982 var Åmotdammen drikkevannskilde for Skedsmo.
Her er en drøss av bilder, linker og informasjon vi gjennom årene har samlet om Åmotdammen. Helt nederst finner du kart over området, samt et undervannskart som vi har laget med ekkolodd. God tur!
Hei. Det er det lokale Brannvesenet som til en hver tid avgjør bruk av ild utendørs. Denne informasjonen finner du her https://nrbr.no/nyheter/ Det er for tidlig å si noe om grilling i slutten av juni enda.
Hei, har det blitt satt ut fisk i Åmotdammen enda?:)
Hei. Nei, ikke enda. Det er fortsatt is fra det smale partiet sør for stranden og innover.
Hei kan man grille der på bålplassen nå i sommer. Tenkte p gjøre det i sliten av juni
Må man søke?
Hei. Det er det lokale Brannvesenet som til en hver tid avgjør bruk av ild utendørs. Denne informasjonen finner du her https://nrbr.no/nyheter/ Det er for tidlig å si noe om grilling i slutten av juni enda.