Adamselv-vassdraget

Vi ville bli kjent på motsatt side av Laksefjordvidda og kjørte fra Tana over Ifjordfjellet til Adamsfjord, for så å ta av hovedveien og innover vassdraget på motsatt side av vidda enn der vi pleier å dra inn. Pappa har tråkket sine barnesko her også, og har fortalt oss om store områder med mange gode fiskevann.

Selve «vassdraget» er demmet opp til et basseng for å gi vannkraft til Adamselv Kraftverk, og består av mange vann som er koplet sammen via elver, kanaler og tunneler. Anlegget ble satt i drift i 1973, har et nedbørsfelt på hele 710 kvadratkilometer, og anleggsveien er åpen for alminnelig ferdsel fra 20.juli hvert år. Veien er dermed et unikt utgangspunkt for å nå langt inn på vidda som ligger mellom Tana og Lebesby.

Vi slo leir ved Muorahisjávri som er et godt utgangspunkt for videre turer. Her kan man bruke båt for å krysse over til Márddašjávri for deretter å gå videre innover vidda, og kanskje krysse over til Tana-siden. Har du ikke båt kan du benytte brua over Gabbatkanalen.
Eller bruke Muorahis som utgangspunkt for å gå i alle himmelretninger. Det er røye og ørret i alle vann.
Et annet tips er å kjøre anleggsveien helt inn og følge Gáissavuolesjohka innover. Dette vassdraget renner rett under gaissene, de store fjellene som er så synlig fra alle retninger på Laksefjordvidda.

Det er dessverre ved disse gaissene at det planlegges et enormt vindkraftverk (kalt Davvi Vindpark) med 270 stk. høye vindturbiner. Vi håper at det ikke skjer!

Adamselvfossen faller nesten rett ned i Adamsfjorden, en fjordarm av Laksefjorden. Sandstranden her er helt fantastisk, og området er en del av Adamsfjord Naturreservat
Adamselvfossen hadde i sin storhetstid høy vannføring. Etter kraftutbyggingen i 1973 blir det meste av vannet sluset til kraftverket i Landersfjord, en annen fjordarm av Laksefjorden
Vi slår leir ved Muorahisjávri. Vi er mange på tur og noen sover i Helsport-telt…
…noen ligger i Venorlavvu…
…og noen ligger i Venorgamme. Gamma blir også benyttet til matlaging og oppholdsrom ved dårlig vær. Vi lider ingen nød på tur
Gummibåten må bæres et stykke før den kan sjøsettes
Hele leiren ved vannkanten av Muorahis neste morgen
Her ser vi kanalen inn mot Márddašjávri. Márddaš ligger videre innover til høyre bak de nærmeste fjellene
Offerberget eller Váđasbákti er en viktig referanse når du er på Laksefjordvidda / Lágesduottar, da den er godt synlig fra nesten hele vidda. Váđasbákti er et gammelt samisk offersted
Leiren sett fra vannkanten
Vi hadde mye vind i stort sett 3 dager og valgte å ikke krysse over til Márddaš. Været ellers var upåklagelig
Det er mindre vindfullt i dalen der Adamselva ligger og vi fisker oss nedover
Marius hadde akkurat napp
Det er lav vannføring helt øverst i Adamsfjordelven
Vi speider ned på Deardnojávri fra anleggsveien
Her forsvinner Gáissavuolesjohka i tunnel gjennom fjellet til Deardnojávri
Vi finner oss et lunt sted nede i dalen langs Deardnojohka og lager lunsjbål
Og prøver fiskelykken i Mohkkejávri
Ørret til middag
På kvelden er det skytekonkurranse med luftgevær
Natten senker seg og i slutten av juli er dette det mørkeste på natta
Neste morgen fisker vi uten fiskelykke nedenfor leiren
Johannes tar noen siste kast…
…før vi i stedet velger å cruise rundt i Zodiacen
Her er en bred menneskeskapt kanal inn i Mohkkejávri
Martin har funnet en bra plass
Marius underveis til neste vann. Håven blir tatt av vinden
Flott ørret

3 Replies to “Adamselv-vassdraget”

  1. Så flott å se området igjen! Tenk, der var vi på fisketurer FØR vassdraget ble utbygd. Dro opp fra Tana-sida. Etterpå ble det nesten for lettvint å komme seg dit. Nydelig fisk og herlige bilder! Ny tur neste sommer med Farmor på slep..

  2. Jeg var med under hele utbygginga av kraftanlegget som ble fygd av firmaet a/s Jernbeton Trondheim. Morsomt å se de flotte bildene fra området slik det er i dag.
    Vi hadde hoved anlegget med boligbrakker i nærheten av påhugget på kraftstasjonen.
    På vinteren var veien stengt mellom Kunes og Børselv, og vi måtte bruke beltekjøretøy på den strekkningen når vi skulle reise til Lakselv.
    Veien over Ifjordfjellet og over til Tana var også stengt.
    All transport av folk og utstyr til anlegstedene ovenfor Måsevann, hadde kunn snøskoter buldozer og beltevogn til rådighet for transport om vinteren. All komunikasjon foregikk over åpent radiosamband, også private telefonsamtaler.
    Vi hadde mange fine naturopplevelser i området rundt vassdraget. Mange fine fisketurer, Molteturer og jaktturer etter Ryper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.