Vi dro ut på Varanger-halvøya for å telte på stranda, og selvsagt fiske litt da. Sol og fint var det da vi slo leir og midnattssola skinte langt ut i de små timer. Marius fisk sin første laks på stang og Mathias fikk endelig sjørøya han har ønsket seg så lenge. Käre Emilie, Johannes, pluss mamma og pappa kom neste dag for å være sammen med oss. Da lå havtåka tykk, men vi hadde en superduper tur likevel.
Pukkellaks er en uønsket art i Norge, og i 2017 er det enorme mengder av denne stillehavslaksen. Den fanges i år også langt nedover Vestlandet og vi har hørt om fangster i nedre del av Glomma om ryktene stemmer. I Nord-Norge kalles arten for russelaks. Pappa selv har jevnlig fått pukkellaks i Tanaelva siden begynnelsen av 80-tallet, men i år er mengdene ekstreme. På denne turen grillet vi både hannfisk og hunnfisk og det smakte helt greit. Ikke noe mer enn det..
Om pukkellaks. Kilde Norsk institutt for naturforskning www.nina.no:
Pukkellaks er en stillehavslaks, som hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. På 1960-tallet begynte pukkellaks å spre seg til nord-norske elver etter utsetting på Kolahalvøya i Russland. I dag er pukkellaks mest utbredt i Finnmark, nær grensa til Russland. Der er det også registrert gyting i noen elver.
På tre uker (31.07.17) har det kommet meldinger til nina om rundt 800 pukkellaks. Stort sett alle er klare til å gyte, og nesten halvparten er hunner (45 %). Samtidig meldes det om store antall pukkellaks i en del Finnmarkselver, for eksempel anslår snorklere at det er 1200 pukkellaks i Komagelva.
Dette betyr at det er reell fare for etablering av pukkellaks i flere norske elver, og negative effekter på både laks og ørret – og hele økosystemet. Pukkellaksen er på Artsdatabankens svarteliste over fremmede arter i kategorien «høy risiko».
Drømmetur og drømmebilder! Hm, alt hva jeg går glipp av… men det gjelder jo å være der når det skjer,
tenker Farmor.