Nedre Romerike Vannverk (NRV) ønsker ikke å vedlikeholde demningene inn i fremtiden og de kommer derfor til å søke om å få tappe ned blant annet Åmotdammen, Østbyputten og Ramstadsjøen. De begrunner dette med at de ikke henter drikkevann fra disse dammene lenger. Og de ber andre ta over vedlikeholdet av demningene.
Vi i turgutta.no og mange, MANGE tusen mennesker fra Lørenskog og Rælingen kommuner benytter seg av dette naturskjønne området året rundt. Områder som kommunene akkurat har brukt millioner på å ruste opp, med flotte og belyste veier, badestrender, sanitæranlegg og hogst av skog. Nære naturperler i Østmarka som gjør terskelen lav for folk flest å komme seg ut på tur i skogen. Områdene rundt Åmotdammen og de andre dammene gjør virkelig noe for å fremme folkehelsen! Det fiskes. Det padles. Det teltes. Det grilles. Det lekes. Det bades. Det arrangeres store barne-bursdager (og sikkert voksen-bursdager også). Folk tar både lørdags- og søndagsturen inn i området. De sprekeste løper, sykler, og går på ski, og triathlon-utøverne svømmer dammene på langs. I vinter har det vært fantastiske skøyteforhold. Rælingen Jeger- og Fiskerforening og Lørenskog JFF slipper ut mange hundre ørret hvert år slik at innbyggere i alle aldre kan prøve fiskelykken. En slik nedtapping må ikke skje!
Demningene i Åmotdammen holder vannet 6 meter over det som en gang var «normalvannstand». Vi i turgutta.no har brukt Deeper ekkolodd over hele dammen og vet at det i største del av Åmotdammen er fra 0,5 til 5 meter dypt. Med andre ord vil området kun bli en sump med en bekk i midten, og det vil virkelig ta mange år før naturen tar området tilbake. Det er også 5 mindre «hull» (i omfang) med henholdsvis 7m, 7m, 9m, 9m og 10 meters dybde. Vi har brukt Deeper til å lage et batymetrisk undervannskart.
Vi ber inderlig om at kommunene ser at de må finne løsninger for å beholde disse demningene. For innbyggerne og for folkehelsens skyld!
Her er et knippe bilder fra Åmotdammen klippet fra tidligere artikler her på turgutta.no. I tillegg et undervannskart vi har laget med Deeper Smart Sonar ekkolodd som viser dybdene i Åmotdammen:
Ånei, det må ikke skje!!! Dette nærområdet er ufattelig fint for alle og SÅ viktig for at barn skal bli vant til og føle seg trygge i naturen. En perle!
Hilsen Farmor.