Nå som ferietiden nærmer seg synes vi det er på sin plass å informere om minstemålsreglene for fiske i sjøen. Derfor – Slipp ut de som er for små og de fiskene du ikke kommer til å spise. La oss ta vare på fiskebestanden så godt vi kan for våre etterkommere.
Vi klipper fra Fiskeridirektoratets sider om Fritidsfiske:
«Vi nordmenn er privilegerte som har muligheten til å leve i et så tett samspill med naturen og havet. Mange bruker sjøen både til rekreasjon og til matauk. Denne bruken gir oss alle et felles ansvar for å bevare livet i havet for fremtiden. Nå ser vi at det er på tide å gjøre en felles innsats for å sikre villfiskens fremtid.
La fisken gyte
Derfor har regjeringen innført obligatorisk minstemål også i fritidsfiske og turistfiske i sjøen. Målet er at mer fisk skal få vokse seg store nok til å formere seg. Alle fritidsfiskere bør derfor sette seg nøye inn i målene som gjelder, i god tid før neste fisketur.
Makrell og sei unntatt
Makrell som fiskes med krok eller garn og sei til egen husholdning/eget agnforbruk er unntatt reglene for minstemål. Det er heller ikke minstemål på lange, lyr og steinbit.
Småfisk skal slippes ut i sjøen igjen
Dersom du skulle få en fisk som er under minstemål, skal du løsne den forsiktig fra fiskeredskapen og slippe den ut i sjøen igjen. Dersom fisken er død eller tydelig ikke levedyktig kan du spise den.
Unntak fra denne regelen: Kveite under minstemål skal slippes ut i sjøen selv om den ikke er levedyktig. Målrettet fangst av fisk under minstemålet vil kunne straffes, men poenget er ikke å straffe folk. Poenget er å bidra til at folk flest fisker etter stor og voksen fisk, i stedenfor småfisk. Den innsatsen håper vi at alle er med på.
Tilpass fisket slik at du ikke får småfisk
Vi henstiller derfor alle fiskere til å innrette fisket sitt med tanke på å unngå å få fisk under minstemål. Du kan for eksempel prøve økt krokstørrelse eller større maskevidde i garnet. Du kan også vurdere å flytte fisket til et annet område.
Ditt ansvar
Husk at det er ditt ansvar å vite om og holde deg oppdatert på gjeldende regelverk. »