Sjøfiske fra land

Sjøfiske fra land er noe av det mest spennende du kan gjøre sammen med familie og venner. Det er mange fiskeslag dere kan treffe på og her er noen tips på veien.

Fiskeplassene
Brygger, moloer, kaier eller bruer er enkle plasser å fiske fra, spesielt for barn. Man setter seg ikke så lett fast i tang og tare, og plassene er gjerne gode samlingssteder for mange fiskeslag. I tillegg til at dette er spennende steder å fiske fra kan man, til barnas store fornøyelse, ofte se fisk svømme på jakt etter mat.

De fleste som skal fiske fra land drar til en fjord eller et stort sund og fisker. Prøv å fiske på plasser som skiller seg ut i form av en odde, en strømkant eller en dypskrent. Her samler ofte fiskene seg og sjansene for hugg er store. Fiskene svømmer ofte opp og ned langs marbakken og spiser. Marbakken er det stedet der det begynner å bli dypere.

En tur helt ut i havgapet anbefales også, men vær forsiktig på sleipe svaberg. Her ute er fiskene gjerne større og flere dersom du har litt flaks. Gode steder er som regel rundt skjær og grunner. Du bør også kaste i åpent farvann der du bør prøve å fiske på forskjellige dybder.

Kystfiske er gøy

Fiskene
De fiskene som oftest biter i sjøen er torsk, sei, lyr, makrell, horngjel og sjøørret. I tillegg kan du være heldig å få på flyndre og havabbor. I varmere vanntemperaturer får man gjerne havabbor, horngjel, flyndre, makrell og mindre sei og torsk. I kjøligere vann er det stor sei, lyr, torsk og sjøørret som oftest tar det du serverer.

Torsken fisker man oftest i nærheten av bunnen, men på sensommeren og utover høsten er mye av torsken på jakt etter sild i de frie vannmassene. Torsken spiser det meste og er til tider ikke vanskelig å få. Fra land er det sluker som Møresilda, Skarpsilda og Atomsilda som gjelder, men dersom du virkelig ønsker å utvide horisonten prøver du med krabber fra Storm Soft Plastics, reker eller fiskestrimler som agn. Under fluefiske lar du fluen synke mot bunn før du begynner inntrekket.

Torsk fra land

Seien er en fantastisk sportsfisk. Det er morsomt å fiske småsei fra land, og er du på rett plass kan du lande mengder av disse, også med en raskt trukket flue. Småseien finnes overalt mesteparten av året. En storsei derimot kan bli over 20 kilo og er ikke like enkel å få på kroken. Disse tas da også helst fra båt, men vær klar over at storseien trekker inn på grunnere vann høst og vinter. Sei fiskes oftest med langtkastende sluker som Skarpsilda, Atomsilda og Sølvsilda. Fisk disse raskt inn midt i vannlaget.

Sei på Rapala

Lyren er på folkemunne kalt fetteren til torsken og broren til seien, eller omvendt. Den likner svært mye på seien i utseende og jakter nesten likt som seien midt i vannlagene. Når lyren beveger seg langs tangbeltene eller langs bunnen, er den lik torsken i atferd. Lyren får du hele året, men de største fiskene holder seg langt ute i havgapet eller på havet når vannet blir for varmt. Sensommerfiske på nattetid etter lyr med mørke sluker, fluer, jigg eller Rapala wobblere er absolutt å anbefale. Lyren fiskes med samme utstyr som sei og torsk, men er ofte mer hissig på jigg og reker enn de to andre. Fisk en jigg fra bunnen og opp langs svabergene rykkvis med lange spinnstopp. Små og mellomstore kunstagn fra Storm Soft Plastics har vist seg å være meget effektive.

Makrell og Horngjel er to vidt forskjellige fisker, men de kommer ofte på samme tid, jakter på de samme byttedyrene og holder til i de samme vannlagene. Bruk langtkastende sildesluker som Møresilda, Atomsilda og Skarpsilda i naturlige farger. En flueopphenger eller to foran sluken gjør sjansen høyere for at fisken ser utstyret og hugger. Flere fisker på samtidig er ikke uvanlig. Både makrell og horngjel er stimfisk og går ofte i store eller små stimer. Derfor må vi nesten alltid søke opp fisken, eller vente på at de oppsøker oss. Kort sagt, biter det, så skynd deg å kaste ut på nytt.

Sjøørretfisket i sjøen er mer populært enn noen gang, og flere og flere sportsfiskere jakter målrettet etter den med flue, sluk og wobbler. Sjøørreten lever hele livet sitt i sjøen og går opp i elvene for å gyte på høsten.
I sjøen kan du fiske etter sjøørret hele året og til alle årstider gjelder det å finne de riktige plassene. Områder med strøm rundt holmer og skjær er som regel giftige plasser. Områder med såkalt «leopardbunn» likeså. Dette er sandbunn med områder dekket av steiner og tangklaser. Her finner både sjøørreten og dens byttedyr mat og skjul. Tenk variert når du fisker og ikke vær redd for å prøve nye metoder. Gode sluker er  Møresilda i forskjellige farger. Og gode wobblere er Rapala Max Rap og Rapala Original.
Vær klar over at det finnes et minstemål for sjøørret i sjøen. Sjøørret under 35 cm lengde skal derfor settes ut igjen. I de tre nordligste fylkene er minstemålet 30 cm.

Det finnes også noe som heter Surf-fiske. Man benytter langtkastende stang og snelle for å komme langt ut og dypt ned med tunge søkker og agn. Man jakter da gjerne etter steinbit, lange, kveite og kolje på dybder over 30-40 meter. Kolje og lange er de man oftest kommer i kontakt med, mens brosme og kveite ofte er litt mer vrien å finne. Steinbiten er lettest å få på våren og sommeren fordi den da trekker inn på grunnere vann. Et havfiskeslep med blekkspruter og spinnerblader kan utløse hugg. Dunking av søkket langs bunnen, med korte stopp kan være trikset. Felles for alle fiskene er at de oftest holder til nær bunnen, eller på fjellhyller på svabergets vei ned i dypet. Finner du en dyprenne, en fjellhylle eller en grunne, er det her du skal kaste ut agnet, stramme snøret og vente til det napper. Husk å hele tiden holde agnet nær bunnen. Utstyret som brukes til disse fiskene avhenger av fiskedyp og antatt fiskestørrelse. Her får du hjelp i sportsfiske butikken. Heklene eller havfiskeslepene består ofte av en krok eller to med litt selvlysende kuler, fluoriserende blekkspruter, jigghaler, eller gummislanger med en rustbestanding krok.

Småsei fra land

Utstyret
Utstyret må tilpasses forholdene og fisken man skal fiske etter. Generelt kan man satse på en allround stang på 9-10 fot og en kastevekt på mellom 10 og 40 gram. Haspelsnellen bør være i Shimano størrelsesklasse fra 2500 til 4000. I multiplikator vil en Shimano Calcutta 400 være egnet størrelse. Linen bør tåle 8 til 10kg eller mer. Multifilament foretrekkes av de fleste, spesielt når man vil kaste langt.

For den som fisker målrettet etter sjøøørret og makrell vil stenger fra 8 til 10 fot med kastevekt 5 til 30 gram være optimalt, eksempelvis Shimano Beastmaster Spinning 270M. Snellen kan da være i størrelse 2500. Snellen fylles opp med sene som tåler 5 kilo eller mer. Også her er multifilament populært, og tykkelser helt ned i 0,10 – 0,13 i for eksempel Sufix 832 har blitt det normale.

Til det tyngre haspelfisket med tunge sluker etter store fisker ligger stengene gjerne på 9 til 11 fot. Kastevekt på stangen opp til 40, 60 eller 80 gram. Snellestørrelse 4000 eller 6000. Type snøre varierer veldig ut fra bunnforhold, dyp og personlig erfaring, men bør tåle 10-15 kilo eller mer. Multifilament fra 0,15 til 0,24 mm fungerer utmerket og gir fiskeren full kontakt med fisken, selv 100 meter fra land.

Skitt fiske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.