Sjøfiske fra båt har lange tradisjoner i Norge. Fra båt pilker man, dorger eller fisker med agn. Denne typen fiske kan normalt deles inn i tre grupper: fiske med håndholdte harper, båtfiske ned til 100-150 meter og havfiske på dyp over 150 meter.
Fiskeplassene man velger når man skal fiske fra båt avhenger i stor grad av værforhold og båttype.
Dorging fra båt skjer gjerne på «grunnere» vann der fisken enklere ser utstyret som presenteres. Mange bruker forskjellige typer harpe med søkke, gummimakk, blanke rykk eller hekler som henger etter båten i laveste fart. Mange velger også å ro når de dorger. Man treffer gjerne sei, makrell, torsk og lyr med denne metoden. Sjøørreten og havabboren kan du også komme i kontakt med dersom du dorger med stang og sluk eller wobbler. Prøv for eksempel en Rapala Original Floater 11 eller 13 cm i farve S og du skal ikke se bort i fra nærkontakt med disse to fiskeslagene.
På pilk, harper og hekler uten agn er det mest normalt å fange torsk, sei, lyr, uer, noe kveite og steinbit når man ligger i ro med båten. Bruker du agn på kroken i tillegg, vil antall fiskeslag øke. Til flyndrefiskene er det nesten alltid best å bruke agn sammen med perler og spinnerskjeer.
Skal du fiske etter de største fiskene av artene torsk, kveite, lange, brosme og steinbit må du på sommeren ofte ned på 70 meter dyp og kanskje helt ned til 400 meter.
Det kan lønne seg å oppsøke en dypskrent, en «fiskegrop», en markant grunne eller strømkant. Forandringer i bunnforholdene vil ofte gir mer mat, og bedre beskyttelse for fisken. Spesielt lange og steinbit er glade i små grotter og sprekker å gjemme seg i.
Fisker du på dyp over 150 – 200 meter vil du nesten alltid ha best resultat dersom du bruker agn og selvlysende slanger, kuler eller lightsticks. Skal du pilke eller bruke rene gummimakk, bør du sette på en liten agnbit. Det er svært lite fiskene ser på dette dypet så lukt og bevegelse øker huggprosenten drastisk.
Fiske i noe grunnere områder eller på store undervannsplatåer er alltid spennende. En markant grunne midt i et sund eller midt ute i havet, vil danne strømmer som gjør at mat presses over grunnen og faller ned i gapet på fisken i bakkant. Legg båten foran grunna, slipp ned og driv over grunna med strømmen. Når du passerer høyeste punkt og det begynner å gå nedover vil det normalt skje noe. Samme regel gjelder for store odder og andre ujevnheter.
Fiskene
Makrellen er som regel ikke å finne nær land før i mai/juni. Den holder seg i våre fjorder til utpå høsten og da er den omtrent å finne overalt. Mye av føden til makrellen består av små krill. Fra båt kan man kaste eller dorge med sluk og wobbler. Bruk langtkastende sildesluker som Møresilda, Atomsilda og Skarpsilda i naturlige farger. En flueopphenger eller to foran sluken gjør sjansen høyere for at fisken ser utstyret og hugger. Flere fisker på samtidig er ikke uvanlig. Man kan også bruke opphengere, for eksempel hekler med et søkke i enden, eller en dyptgående wobbler i enden. Monter 2-3 fluer foran en Rapala Deep Tail Dancer og du har en giftig kombinasjon som kan gi både makrell, havabbor og sjøørret.
Seien er en fantastisk sportsfisk. Fiske etter småsei er morro når fisket er dårlig, men de kan fort stjele agnet rett foran snuten på større sei eller andre fisk. Storseien kan bli over 20 kilo.
For å finne denne trenger man oftest en robust båt, samt havfiskeutstyr av god kvalitet. Noen ganger kan seien befinne seg på 200 meters dyp mens den andre ganger jager sild i vannskorpen. Pilkefiske med pilk og gummimark er en slager, og også speedjigg´ene fra Williamson er som skapt for storseien. Man kan ofte med fordel kombinere pilkfisket med strimler av sild eller makrell.
Torsken fisker man oftest i nærheten av bunnen, men på sensommeren og utover høsten er mye av torsken på jakt etter sild i de frie vannmassene. Torsken spiser det meste og er til tider ikke vanskelig å få.
Agnfiske fra båt er mest effektivt når torsken roter på bunnen og er litt slapp og vrien å få til å ta. Fordelen med dette fisket er alle bonusfangstene av brosme, kolje og lange som kan bite på. Til dette fisket bør du bruke en stang av typen Shimano Slim Boat. Disse er myke i tuppen og viser nappet når fisken smaker på agnet.
Pilkefisket er et mye mer aktivt fiske. På litt grunnere vann vil også fisken se utstyret tydelig å angripe deretter. For å få mest liv i en ellers død pilk, vil en Shimano Beastmaster Stand-Up stang gjøre susen. Dersom torsken jager sild midt i vannlagene brukes samme teknikk som til storseien.
Lange, kolje, steinbit og kveite er alle eksklusive arter å få i båten. Det er agn og bevegelig fiske nær bunnen som gjelder. En havfiskebom vil presentere agnet svært nærme bunnen og spesielt steinbit og lange liker denne løsningen. Et standardtackle med søkke og to kroker med noen selvlysende blekkspruter eller jigg på er mer enn nok. Agn opp med noen små strimler fra en makrellfilet, og fisk på noen dybdekanter eller andre endringer i bunnforholdene som ser spennende ut. Helst 50 meter eller dypere.
Steinbiten er lettest å få på vårparten når den kommer inn på grunnere vann for å gyte. Dunk søkket litt i bunnen og ha litt ekstra med farger og selvlysende effekter på kroken. Kveite derimot er ikke så vanskelig å få, den er bare verre å finne. Undervannsplatåer i kjente kveiteområder er ofte det sikreste. På våren befinner både kveite og steinbit seg inne på relativt grunt vann.
Utstyr
Til enkelt båtfiske trenger du en stang på 5,6 til 7,3 fot, klassifisert fra 12 – 30lb (pund). Med en slik stang kan du bruke pilker fra 250 til 400 gram. Snellen bør ikke har snørefører, og må romme minimum 300 meter snøre. Bruk multifilament fra 0,20 til 0,30 mm tykkelse. Vanlig monofilament bør ikke benyttes da dette gir for mye avdrift og for dårlig kroking på dypt vann.
Skal du fiske jevnlig på 200 meter eller mer, vil du behøve kraftigere stang og snelle. Velg en stang som er klassifisert fra 30 – 80lb og en snelle som rommer minst 700 meter av det snøret du velger å legge på. Snellen bør ikke ha snørefører. Skal du fiske mye, bør du investere i en 2-speed modell som kan gires ned når du får fisk (eks Shimano TLD II). Bruk multifilament i tykkelsene fra 0,20 til 0,40 mm avhengig av bunnforhold, fiskestørrelse og avdrift i vannet.
Pilker eller Shadjigger på 150 til 600 gram er det mest normale. Skill pilkene slik: Bevegelige pilker, som Interpilken, lokker fisken ved å gjøre store utslag til sidene. Og stive rette pilker, eks Atompilken, som aldri henger seg opp og som er lettere for fisken å treffe. Shadjiggene fra Storm imiterer fisk horisontalt og sørger for lettere kroking av fisken (disse skal ikke pilkes, men fiskes med rolige bevegelser).
Fiskesnøret som brukes bør være av typen multifilament, for eksempel Sufix Pro8, i tykkelser fra 0,20 til 0,40 mm avhenging av fiskedyp. 0,32 mm er trolig den beste allroundtykkelsen.
Havfiskeslep kan du få kjøpt i mange farger og fasonger. Til bunnfiske med agn vil det sjeldent lønne seg med flere enn to opphengere og et søkke.
Havfiskebom er ideelt for arter som kveite, lange, brosme, steinbit og lange. Denne brukes for at agnet ikke skal henge seg opp på vei ned til bunnen. Bommen holder agnet unna hovedlina og styrer agnet med strømmen. Nærmere fisken er det vanskelig å få presentert agnet uten at det surrer seg. For å få agnet så livlig som mulig, brukes lang fortom (0,30 cm til 1m) fra hovedsena og ut til agnet.