Minstemål for fisk i sjøen

Nå som ferietiden nærmer seg synes vi det er på sin plass å informere om minstemålsreglene for fiske i sjøen. Derfor – Slipp ut de som er for små og de fiskene du ikke kommer til å spise. La oss ta vare på fiskebestanden så godt vi kan for våre etterkommere.

Vi klipper fra Fiskeridirektoratets sider om Fritidsfiske:

«Vi nordmenn er privilegerte som har muligheten til å leve i et så tett samspill med naturen og havet. Mange bruker sjøen både til rekreasjon og til matauk. Denne bruken gir oss alle et felles ansvar for å bevare livet i havet for fremtiden. Nå ser vi at det er på tide å gjøre en felles innsats for å sikre villfiskens fremtid.

La fisken gyte
Derfor har regjeringen innført obligatorisk minstemål også i fritidsfiske og turistfiske i sjøen. Målet er at mer fisk skal få vokse seg store nok til å formere seg. Alle fritidsfiskere bør derfor sette seg nøye inn i målene som gjelder, i god tid før neste fisketur.

Ravdna, Marianne og Torbjørn prøver seg etter seien.

Makrell og sei unntatt
Makrell som fiskes med krok eller garn og sei til egen husholdning/eget agnforbruk er unntatt reglene for minstemål. Det er heller ikke minstemål på lange, lyr og steinbit.

Småfisk skal slippes ut i sjøen igjen
Dersom du skulle få en fisk som er under minstemål, skal du løsne den forsiktig fra fiskeredskapen og slippe den ut i sjøen igjen. Dersom fisken er død eller tydelig ikke levedyktig kan du spise den.
Unntak fra denne regelen: Kveite under minstemål skal slippes ut i sjøen selv om den ikke er levedyktig. Målrettet fangst av fisk under minstemålet vil kunne straffes, men poenget er ikke å straffe folk. Poenget er å bidra til at folk flest fisker etter stor og voksen fisk, i stedenfor småfisk. Den innsatsen håper vi at alle er med på.

Mathias og Marius fisker småsei fra båt med Nordnorsk Seidorg.

Tilpass fisket slik at du ikke får småfisk
Vi henstiller derfor alle fiskere til å innrette fisket sitt med tanke på å unngå å få fisk under minstemål. Du kan for eksempel prøve økt krokstørrelse eller større maskevidde i garnet. Du kan også vurdere å flytte fisket til et annet område.

Ditt ansvar
Husk at det er ditt ansvar å vite om og holde deg oppdatert på gjeldende regelverk. »

Her finner du minstemål for sjøen

Her finner du minstemål for anadrome laksefisk

Lisbeth og Petter Kaald med kveitefangst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.