Gammen ved Gurteluobbal

Midt inne på Laksefjordvidda ligger Gurteluobbal. Enhver sportsfiskers drøm er å fiske i disse områdene og her er vi godt kjent. Pappa har fisket disse områdene siden han var barn, og nå har Martin arvet bestefars gammeandel i steingammen ved Gurteluobbal.
Martin og Mathias dro derfor på flere dagers bli-kjent-tur med bestefars bror, Magnus Varsi, for å drive vedlikehold på gamma og ikke minst bli kjent med bruken av den.

En gamme / goahti er et tradisjonelt samisk byggverk der man fra gammelt av benyttet seg av stedegne materialer som bjørk, jord, torv eller stein for å bygge seg et krypinn i terrenget som beskyttelse for vær og vind til alle årstider. Det finnes mange gamle gammer i Finnmark, og disse har i generasjoner vært benyttet under fangst, jakt og fiske, og de brukes fortsatt av etterkommerne. Nå er Martin en av disse.

En gamme skal stå åpen, eller ha en åpen del, slik at hvem som helst kan søke ly for uvær, eller rett og slett bruke gammen som utgangspunkt for jakt, fiske og friluftsliv. Gammene er merket på kartet med eget symbol slik at man kan planlegge turen deretter, hvis de er ledige ved ankomst. Her er det ingen booking-muligheter.

Mange gammer er godt vedlikeholdt og har flott standard, mens andre igjen er tradisjonelle samiske jordgammer med sjel og historie i veggene, og kanskje en og annen mus eller røyskatt.

En forventet regel når du forlater en gamme er at du rydder etter deg og fyller opp med nok ved og tennved slik at neste veidemann raskt kan fyre opp og få varmen.

Laksefjordvidda er fantastisk og et av få villmarksområder vi fortsatt har som er delvis urørt. Nå håper vi bare at ikke Lebesby kommune sier seg positive til Davvi Vindpark rett ved Gurteluobbal og Deatnu/Tana.

Martin og Mathias kjører 6-hjuling , mens Magnus kjører UTV. Vi skal langt avgårde
Magnus er kunnskapsrik om området og peker og forklarer på kartet når vi tar en pause
Det har vært mye nedbør og vi sjekker ut hvor vi kan krysse
Det var en tåkete tur, men vel fremme snuser Magnus fornøyd inn lukten av vidda
Gamma er solid bygget og har en åpen del og en avlåst del. Den åpne delen har gang med plass til utstyr og et rom med to sengeplasser, benk og vedovn slik at fjellfolk kan søke ly for natta
Området rundt Gurte er preget av mange morenerygger fra istiden. Disse er flotte og lette å forflytte seg langs
Nede ved vannet er myggen aktiv i vierkrattene og Martin tar på myggnett
En fin steikfisk på Vibrax spinner
En liten fiskeøkt sørger for middagen
Flotte morenerygger også kalt Ra fra siste istid. Disse israndavsetningene strekker seg fra nord til helt sør og israndssonen her er en del av hovedraet gjennom Norden. Ikke langt unna er et av hovedtrinnene i raet, Skiippagurra, foreslått vernet av Nordisk Ministerråd slik at det er tilgjengelig for framtidig forskning om klimaendringer
Magnus setter ut garn som skal røktes i morgen
Middagsfisken snittes på langs uten å fjerne ryggrad og bein slik at de er stive nok til å grilles over glørne fra bålet
Denne måten å grille fjellfisk og laks på er den tradisjonelle måten å gjøre det på i Tanadalen. (Med laks blir det selvsagt i mindre stykker)
Legg merke til de brede og tynne spiddene som bærer hele fisken uten at den faller i bålet
Midnattssola i slutten av juli ruller sakte over horisonten «på andre siden» av Laksefjordvidda
Neste morgen røktes garna og det er flott matfisk på gang
Sjekk mengden med ørret og røye. Ved kontrollert fiske med garn vil snittstørrelsen på fisken i vannet øke. Dersom man ikke fisker med garn kan vannet bli «overbefolket» av småfisk
Rensing av garn før de henges til tørk
Det ble en god sløyejobb ved bekken
Fisken får drypptørke litt før de legges kaldt i kilden
Det er på tide å fiske med stang og der Gurteluobbal glir over i Gurtejohka får Mathias mye ørret. Også i Njirranjohka opp mot Njirranjavri får vi flotte ørret
Det er flott steikfisk på i nesten hvert kast
Noen ørret er rundere enn andre
Her starter den lakseførende elven Gurtejohka midt inne på vidda. Pappa har fått laks her inne flere ganger
Grense mellom fiskekort for laks og fiskekort for innlandsfiske
Siste kveldsmat for fornøyde fangstmenn
Neste dag rydder vi oss ut og drar hjem til hytta nede i Tanadalen

One Reply to “Gammen ved Gurteluobbal”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.