Verdens største laks på stang 36 kilo

Verdens største Atlanterhavslaks ble tatt i Tanaelva i 1928. Uoffisiell verdensrekord, men rekordlaksen fra 1928 veide omkring 36 kilo. Tatt i Storfossen på sluk og fra båt, med en heftig kamp mellom fisk og fisker på over 12 timer. Her er den utrolige historien om verdens største Atlanterhavslaks tatt på stang i Tanaelva, fortalt av Henrik Henriksen.

«En sommerkveld i 1928. Det var varmt og lummert. Myggsvermene sto tett i bjørkekrattet. Vannstanden i Storfossen i Tana var lav, vannet hadde nær badetemperatur, laksen i fossen sto i dypet. Ikke et plask, ikke tegn til liv. De fleste fiskere fra Båteng holdt seg hjemme denne kvelden, i trygg visshet om at det neppe var noe laks på gang i varmen. Men ut fra bredden like under nedre del av fossen gled det også denne kvelden en elvebåt ut.

Det var småbruker og postfører Henrik Henriksen. En veteran på Tanaelva, som brukte hvert minutt av sommeren til fiske ved siden av sin postgjerning og oppgaver på småbruket. Med fast fiskeplass like oppunder Storfossen i Tanaelva, fisket han mest med båt. Like oppunder fossenakken fisket han fra sin smale og lange elvebåt, nettopp denne sommerkvelden i 1928. Gang på gang krysset Henrik elvestrømmen, og gang på gang steg og sank den grove, tunge og hjemmelagde sluken. Time etter time, men ikke engang en diddi (samiske navn på smålaks) slo etter.

Men sent på kvelden lot storlaksen seg lokke. Som en blank skygge i dypet ruste den etter sluken, men uten å hogge til. Flere ganger fulgte den sluken tvers gjennom elvekulpen og mot elvebredden, så snudde den og gikk tilbake til dypet i kulpen. Henrik rodde og rodde, gang på gang klarte han å lokke laksen opp og etter redskapen. Hogget kom brått og hardt helt øverst i kulpen. Laksen dro straks nedstrøms med både fisker og båt på slep. Over 50 meter ruste den ned, før den brått sank ned i dypet av hølen.

– Der ble den stående som selveste moder jord, har Henrik fortalt familie og venner utallige ganger opp gjennom tiden.

Det skulle bli en stille kamp. Alene midt ute på elva, langt fra folk, satt postføreren fra Båteng med en kjempelaks på kroken. Fisken var stor, men hvor stor hadde Henrik ingen anelse om. Men etter to-tre timer, med laksen fast på samme plass i dypet uten å røre seg – uten å la seg rokke, selv når fiskeren lot hele elvebåten henge på laksen, begynte Henrik å skjønne at det var noe uvanlig stort der nede i dypet.

Timene gikk, og Henrik begynte å tvile. Var fisken gått seg fast nede på elvebunnen, eller hadde den rett og slett løsnet og sluken sto fast i steinene i bunn….? Da natten begynte å gli over i dag, skjønte Henrik at noe måtte gjøres. Han satt stanga fast i båten, ga ut sene og sakte rodde han mot land. Der fylte han den smale elvebåten med grov stein, så rodde han tilbake ut på elva og til kjempelaksen.

Rett over fisken lot han den første steinen gå ned i dypet. Det skulle ta nesten halve båtlasset med stein mot fisken, før den endelig flyttet seg. Brått slo den sidelengs når elvesteinene rammet den direkte, og med stein etter stein klarte han å presse fisken opp av dypet og mot land.

Om morgenen klokken 6 hadde fiskeren fra Båteng presset laksen inn på to favners dyp nær land. I det klare elvevannet kunne han nå se den sølvblanke kjempen av en Tanalaks i dypet. Det var en laks, større enn det Henrik noen gang hadde sett. Og her, på flere meters dyp ble den stående. Urokkelig, nå gikk det selv ikke med stein å tvinge den nærmere land.

Henrik var sliten etter den lange kampen med fisken, så han skjønte at nå fikk det bære eller briste. Kleppen ble surret fast på båt-staken, og lurt under laksen. Med et rykk ble den huket, og halt opp i båten sprellende og kjempende, mens han fossrodde mot land.

Fisken var stor, kjempestor. Det var først da laksen ble solgt til den lokale kjøpmannen i Polmak, man skjønte at her var det rekordlaks. Fisken ble veid sløyd, men når hode og innmat ble beregnet lagt til så ble vekten satt til 35.890 kilo – det er verdensrekord for sølvblank Atlanterhavslaks. En uoffisiell rekord, men mange har sett laksen – den gang postfører og småbruker Henrik Henriksen fikk kr 1.50 pr. kilo for verdens største laks……!!!»

(Kilder: Historien har vi fortalt videre med våre egne ord etter Ivar Hauges opprinnelige historie, samt Henrik Henriksens barnebarn Henry Henriksens kjennskap til historien)

4 Replies to “Verdens største laks på stang 36 kilo”

  1. Fantastisk historie og har hatt den gled å snakke med hans sønn tror jeg det var da jeg var stor fossen for første gang for 23 år siden . Var på min aller første fisk tur i Finnmark og skulle forhøre meg om fisket i fossen ,ble anbefalt fra værtskapet på sroefossen camping å snakke med han som bodde på NB høyden ovenfor fossen . Og han fortale meg om storlaku fra stor fossen.

  2. Mener det ble tatt en laks i not, i nærheten av Brennsunvik i Steigen, på 50 tallet som ble veid ved fiskebruket til «Brødrene Aasjord» til 36 kg. Da fiskeren kom for å levere fangsten, lå den på en brei planke på tvers av båten med våte striesekker over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.