Generelt om fluefiske

Fluefiske blir stadig mer populært og stadig flere ønsker å lære seg å kaste med fluestang. Mange er allerede mer eller mindre drevne fluekastere, men felles for alle er behovet for å trene på kastingen på våren. Vårparten og forsommeren er høysesong for de som driver fluekastekurs, og ved å delta på et slikt høyner du nivået ditt uansett om du er nybegynner eller mer dreven. Fluekasting kan sammenliknes med for eksempel golf, du blir dyktigere jo mer du trener teknikk. Og du lærer stadig noe nytt!

Fluekasting er i realiteten ikke vanskelig. Når man forstår de enkle prinsippene om jevn akselerasjon, bråstopp og rette linjer, forstår man også hvorfor fluesnøret reagerer som det gjør. Kraften overføres til fluesnøret, og snøret ruller pent ut og lander på vannet.

Speykurs

Fluefiske etter sjøørret
Til sjøørretfiske i sjøen bruker de fleste enhånds fluestenger i vektklasse 7 eller 8 med tilsvarende fluesnelle. Fluesnøre i samme vektklasse i enten WF Intermediate (saktesynkende) , eller WF flytsnøre med sink-tip. Fortomstykkelse 0,24-0,32 mm.
Fluevalget gjør du ut fra hva du mener fisken går og beiter på. Prøv fluer som imiterer brisling, reker, tanglopper og annen småfisk. Varier størrelse og farger. Hvitt og/eller svart er mye brukt.
Gode fiskeplasser finner du i bukter og rundt nes og skjær. Gjerne også der det er litt strømning i vannet. Sjøørreten jakter på ovennevnte og du bør fiske der du tror maten finnes. Variert bunn med steiner, tangklasser og åpne partier er gode plasser. Sjøørreten jakter også på helt grunt vann.
Når du fisker etter sjøørret vil du kunne oppleve å få også andre fiskeslag som torsk, horngjel, sei, makrell med mer.

Øv gjerne fluekast på gress sammen med en kasteinstruktør

Fluefiske etter ørret og harr
Den mest populære fluestangen for harr- og ørretfiske ligger i vektklasse 5. Her kan man også gå ned til klasse 4 for lett fiske, eller opp til klasse 6 ved litt tyngre fiske i elv. Bruk samme vektklasse på fluesnøre og -snelle.
Ved våtfluefiske bruker man gjerne fluorocarbon fortom. Ved tørrfluefiske er mykere fortom ofte brukt. Her varierer fortomstykkelsene fra 0,14 til 0,24 mm. Start med å tenke fortomstykkelse i forhold til størrelse på flua, deretter justerer du ut fra erfaring.
Tørrfluer skal flyte på vannet, og tanken er at du imiterer det fisken spiser av insekter i vannoverflaten. Prøv å etterligne disse. Tørrfluene må innimellom impregneres. Kast ut og la flua ligge helt i ro til fisken kommer og tar.
Nymfer fiskes under vannoverflaten når fisken ikke vaker. Disse etterligner for eksempel larver som stiger opp til vannoverflaten for å klekkes til insekter. Kast ut og dra inn snøret litt og litt. Varier inntrekket.
Våtfluer brukes oftest i elv og du lar de «svømme» inn til bredden etter at du har kastet på tvers eller skrå av elva. Her kan du prøve samme teknikker som i laksefiske.

Delta gjerne på kastekurs. Her er Stener Skogmo i aksjon under speykurs i Orkla

Fluefiske etter laks
Laksefiske med flue er populært, og noen bytter gjerne stang litt ut i sesongen. Under tidligfisket er tohåndsstenger i klasse 10-12 mest brukt. Dette skyldes at man ofte fisker med synkende fluesnører og større fluer på grunn av høyere vannstand og mer grumset vann. Stengene må derfor tåle litt mer vekt enn på sommervannstand.
Om sommeren er det tohåndsstenger i klasse 8 til 10 som har mange tilhengere. Dette fordi de fleste da har gått over til rene flytsnører eller flytsnører med sink-tip. Vannstanden er normalt lav og vannet varmt. Noen går også over til kraftigere enhåndsstenger i klasse 7 til 9.
Bruk gjerne litt store fluer på våren/forsommeren. Laksen skal klare å skille flua fra alt annet som dras med elva under høy vannføring. Det gjør heller ikke noe om man bruker sterke farger. Det viktigste er likevel å trigge laksen til hugg. Dette kan du for eksempel gjøre ved å få flua ned i vannmassene. Da bruker du snøre som er intermediate eller synkende. Kast på tvers, gi etter litt snøre, og når du føler at snøret går dypt nok, drar du litt i snøret slik at du kjenner at du har kontakt med flua. La den fiske ut helt inn til land. Laksen går nærmere land enn du tror på høy vannstand.
På sommervannstand bruker man gjerne mindre fluer. Størrelser fra 10 til 6. Likevel kan du trygt gå opp eller ned i størrelse dersom du ikke har kjent fisk. Varier fluevalget både i form, størrelse og farge. Fisk flua raskt ved å kaste på tvers. Du kan til og med dra inn snøret for hånd for å trigge til hugg. Andre ganger holder det med kast 45 grader nedstrøms og at du lar strømmen gjøre jobben. Prøv også, med flytesnøre, å la flua henge stille i strømmen etter at den har fisket seg inn til land. Du får sjokk når laksen tar etter ett minutt! Med andre ord så er variasjon riktig.
Fargevalg og størrelse er for mange fiskere viktig, og varierer også fra elv til elv. Ofte sier laksefiskere at lyse fluer fisker bra i sol og klart vann, mens de ved overskyet og mørkt vær gjerne går over til mørkere og større fluer for å lage silhuett mot vannoverflaten. Husk at laksen ser redskapen nedenfra eller fra siden. I grumsete vann anbefales gjerne sterke farger. Finn ut hva som tradisjonelt fisker bra i din elv under ulike forhold, og vær ikke redd for å variere ut fra hva du har mest tro på. Også i disse tilfellene kan laksen trigges til hugg dersom mønsteret brytes.

Bruk polaroidbriller og caps!

Snørebukt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.