Ørretutsett 2020

Da har vi satt ut ørret i Åmotdammen igjen, og det midt i korona-pandemien. Vi ba folk holdt avstand på grunn av dette, men alle de skuelystne til seansen gjorde at det ble litt kaotisk likevel.

Ørretene sluppet i Åmotdammen var fordelt på cirka 200 tre-åringer og 100 to-åringer, og utsettet skjer i samarbeid mellom Rælingen JFF og Lørenskog JFF i og med at kommunegrensen går midt i vannet.
Dagen før ble det i tillegg sluppet 300 ørret i RJFF-vannet Myrdammen, som også har status som nærvann, samt 50 ørret til som ble sluppet i småvann lengre inne i Rælingsmarka.
Dette er småvann som passer godt til de mer etablerte og erfarne sportsfiskerne, de som ønsker seg litt mer normale fiske-utfordringer og ikke minst fri natur, uten å ha som mål å fylle opp bæreposene.

Det er hektiske dager når så mange ørret blir fraktet helt fra Bjørkelangen settefiskanlegg og de må kjappest mulig ut i vannet. Ørretene var i godt hold takket være oksygentilførsel fra flasker underveis og utsettet gikk over all forventning takket være mange gode hjelpere. Det er herlig å se frisk ørret svømme ut i vannene våre, og det er gøy å hjelpe barn og unge til fangst.

Det er økt kapasitet på fiskeoppsyn i Åmotdammen fremover. Husk fiskekort for de over 18 år, Rælingen JFF-kort eller OFA-kortet. Med fiskekortet støtter du foreningenes arbeid da ørretene koster oss mye når vi kjøper de inn. I tillegg kommer all kjøringen og jobben som alle de frivillige gjør. Dette er et frivillig dugnadsarbeid som kommer alle brukere av Rælingsmarka til gode.

Lovlig uttak pr. døgn er tre ørret, og begrens deg gjerne slik at flere enn deg kan få den fine opplevelsen en sprelsk ørret gir i enden av fiskesenen.
Resten av fiskereglene finner du her.

«Fang & Slipp» av fisk som ikke er skadet går ikke på kvoten. Hvordan fisk skal slippes ut igjen kan du lære mer om her, riktignok en film om den nord-atlantiske laksen, men de samme prinsippene gjelder for utsett av all fisk.

Til slutt: Dette er et stort prosjekt der RJFF og LJFF har kjøpt 300 friske og spreke ørret til nærdammen vår slik at barn og unge skal få mulighet til å kjenne sprelsk ørret på kroken.
Likevel opplever vi at det er mange voksne som løper mann av huse rett etter utsettet for å fylle bæreposene sine med lettfanget ørret.
Ikke alle velger å kjøpe fiskekort heller, og flere synes ikke noe særlig om at foreningene driver fiskeoppsyn i etterkant. I tillegg er det flere som tar seg enda mer til rette og overskrider kvoten på 3 ørret i døgnet.
Husk at dette er frivillig foreningsdrift der foreningene må ha inntekter for å få råd til videre forvaltning. Og fiskekortsalget er eneste inntekt.

Her er bildene fra årets utsett

Vi i RJFF har kjøretillatelse inn til Åmotdammen i forbindelse med alle jobbene vi gjør med forvaltningen. Tanken er full av ørret, og store oksygenflasker sørger for at fisken har det bra under transporten. Foto Jon C. Kristiansen
Marius bærer fisk. Foto Jon C. Kristiansen
Tanken er full med settefisk fra Bjørkelangen
Det er mye ørret som skal ut i Åmotdammen i dag. Marius tar i mot
Nytt lass med sprek ørret
Marius funderer på hvem som fanger denne flotte ørreten etterhvert. Det er gøy å hjelpe andre til fangst
Opp i balja klar for å fraktes langt innover dammen. Vi sprer fisken over hele dammen
Trond og Thor-Arne fra Fiskeutvalget i RJFF er meget fornøyd med transportopplegget vårt
Vi bruker Rapala’s oksygenpumper (RCD Compact Floating Aerator) i baljene i kanoen og båten slik at ørreten får surstoff nok under overfarten…
…Pumpen er en smart løsning når man trenger å holde liv i fisken…
…Pumpen forsyner vannet med oksygen
Sjåfør og primus motor i dag var Øyvind. Foto Jon C. Kristiansen
Trond kommer bærende med mer ørret. Ole Johan fra LJFF er også med
Vi dekker til baljene for å roe ned fisken under transport
Mathias med et flott eksemplar…
…som slippes ut i sitt nye hjem
Martin slipper ut ørret
Ut i friheten
Flott eksemplar som vi håper at en turjente eller turgutt klarer å få på kroken
Frisk og sprek ørret som har klart den lange transporten
Martin og Marius våte og fornøyde etter dagens innsats
Ørreten vaker allerede
RJFF beretter på Insta at de er fornøyd med innsatsen 🙂
Fiskekort får du blant annet kjøpt hos Geir og PC på Gero Sportsfiske på Kjeller, samt på inatur.no Rælingsmarka

One Reply to “Ørretutsett 2020”

  1. Dette var virkelig tjo-og-hei! Veldig spennende med flotte bilder og god forklaring på alt. Masse ros fikk dere også. Vel fortjent!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.