Juletre på Åmotdammen

Juletreet er på plass på Åmotdammen, men du må ikke krysse isen ennå. Om du vil besøke juletreet vårt så må du gå opp via Lionsløypa og til Gjeddebukta (se bilde lengre ned). Vi har brukt isbor for å sjekke istykkelsen i det markerte området og den var på 16 cm akkurat der.

Plassen ligger på vestsiden og dermed også på skyggesiden, og det er her isen fryser til raskest. Resten av vannet har vi ikke sjekket og vi vet at det ikke er trygt lengre utpå på grunn av det varierte været vi har hatt en stund nå. Det er kun det markerte området som vi har sjekket og funnet ok! Vi vet også at det er mye vann nå på grunn av regnværet som var, og derfor vann i bevegelse under isen som gjør isen svakere. Nå håper vi på jevnt med kalde grader fremover slik at både du og vi kan bruke isen over hele dammen.

Vi gikk selv gjennom isen langs myrkantene inne ved land i dag, og pappa ble våt på den ene foten da han testet isen. Vi bruker isbor og har sikkerhetsutstyr som ispigger og langt tau når vi beveger oss utpå, i tillegg til at bålet brenner før vi tester i tilfelle vi må tørke oss. Når vi krysser isen med ryggsekk har vi alltid spennene åpne slik at sekken er lett å komme seg ut av, og vi holder lang avstand til hverandre når vi går sammen. Pappa har også drillet oss i at vi skal kaste oss bakover dersom vi går gjennom, og bruke piggene tilbake i samme retning som vi kom fra.

Om du ser en isfisker ute på isen så er det fordi fiskeren har kontroll på istykkelsen ved hjelp av isbor og sikkerhetsutstyr. Ikke kryss isen for å spørre ham om isen er trygg. Du kan falle gjennom på vei til fiskeren. At turgåere kommer mot oss slik har vi dessverre opplevd alt for mange ganger, og da svarer vi at det vet vi ikke, fordi der du gikk har vi ikke boret. I ettermiddag måtte vi insistere på at en far ikke skulle krysse isen sammen med sin sønn. Om de hadde gått gjennom ville de også satt oss i fare… for da hadde vi vært nødt til å prøve å berge de.

Det er adventstid. Juletreet er på plass og vi håper at mange tar turen via Lionsstubben i julen. Heng gjerne opp egen julepynt om du vil. Vi kommer til å rydde bort alt et stykke ut på nyåret.

God jul fra oss til alle turjenter og turgutter!

På tur opp Lionsløypa. Tre familier med turjenter og turgutter skal pynte juletre på Åmotdammen i dag
Før vi får gå utpå må vi teste hvordan ispiggene faktisk fungerer
Området er klarert og vi leker og har det gøy
Det er dette området ved Gjeddebukta vi har sjekket med isbor. Utenfor den lille øya er det ikke trygt. Det er også veldig mange gasslommer utenfor der som gjør isen svak punktvis
Turmammaene våre har funnet årets juletre og mamma sager det ned
Stolte turmammaer kommer ut av skogen med treet
Vi borer et hull i isen og planter det på samme sted som vi har gjort i mange år nå
Straks vi festet julestjerna begynte det å snø
Mathias har laget seg et eget bål ute på den lille øya. Her er det lunt og den kalde nordavinden får ikke tak
God jul til alle turjenter og turgutter. Ta gjerne med din egen pynt om du besøker treet
Stjerneskudd fra i fjor har vi alltid med oss på slike turer. Og vi går hjem i mørket i lyset fra fakler. God jul

One Reply to “Juletre på Åmotdammen”

  1. Flott! Og godt at dere er så forsiktige. Samme regler følges her på Goksjø nord for Sandefjord: en mann har påtatt seg ansvaret med å sjekke isen i den ene bukta der hver dag og legger ut meldinger i avisen.
    God jul til alle tur-vennene
    fra Farmor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.