Fang mer fisk med wobbler

Turgutta fisker mye med Rapala wobblere og anbefaler disse på det sterkeste. Det er en myte at man ikke kan kaste med wobblere fra land. Wobblerne veier fra 2 gram og opp til hele 100 gram, og vi vet at du absolutt klarer å kaste langt med en wobbler på for eksempel 13 gram! Du kaster jo langt med en like tung sluk?

Hvorfor wobbler? Man deler gjerne agn inn i attraksjon og imitasjon. Rapala wobblere er helt klart imitasjoner av småfisk. De er laget for å imitere fiskespisernes diett, nemlig de små fiskene. Wobblerne i seg selv svømmer som fisk, og ved å variere innsveivingen, innlagt spinnstopp og bevegelser med stangtuppen så kan du tirre rovfisken til å tro at wobbleren er en skadet småfisk. En del av wobblerne har også attraksjonsfarger eller attraksjonslyd innebygd for å fange fiskens oppmerksomhet. Når du fisker en wobbler gjennom en stim med småfisk, vil du av og til faktisk oppdage at rovfisken bryter ut og tar wobbleren i stedet for originalen. I naturen er det jo ofte slik at det er det svakeste ledd som blir tatt, og wobblere skal imitere skadet fisk.

Det faktum at Rapalas har flest verdensrekorder på IGFAs liste (502 pr. 31/12-11) burde vel tilsi at wobblerfiske absolutt fungerer. Sportsfiskerne som allerede har oppdaget dette imitasjonsfisket har mange laks, sjøørret, ørret, røyer, harr, gjedder, abbor, sei, torsk, lyr, makrell, horngjel, havabbor, kveiter og mange flere arter på samvittigheten.

De flytende Rapala wobblerne har en fordel til; de setter seg ikke så ofte fast som sluker. Når du sveiver inn over en grunne stanser du bare innsveivingen, og wobbleren flyter over grunna, før du fortsetter å sveive. Resultat i det wobbleren stiger- fisken blir trigget og hugger! Dorger du fra båt eller kano så er det praktisk at den andre wobbleren stiger til overflaten i stedet for å synke når du kjører fisk på den andre stangen.

Ørreten har tatt en Countdown

Hva skjer når wobbleren lander i vannet?
Vanlige wobblere har en skje foran. Når du begynner innsveivingen gjør skjea at wobbleren dykker ned til sin svømmedybde og holder seg der, vrikkende som en småfisk, under innsveivingen. En med skje som peker rett ned vil gå høyt, rett under vannoverflaten. Tenk deg effekten av dette når fisken går og beiter på grunt vann, du kan faktisk avfiske like grunne områder som det fluefiskerne gjør med en flytende wobbler.

En wobbler som har skjea rett frem skjærer seg mye dypere i vannet, enkelte helt ned mot 9 meter. De holder svømmedybden helt til vinkelen på snøret blir så stor at den dras opp mot overflaten. Disse bør du prøve fra svaberg der du vet det er dypt, eller selvsagt fra båt. Øverst på pakningene finner du svømmedypet for hver enkelt wobbler.

Tilpass utstyret
Når du fisker med en lett flytende wobbler må du ned i både senetykkelse og klasse på fiskestanga. Tenk lett innlandsfiske når du skal kaste etter for eksempel sjøørret i sjøen med slike wobblere. Med Sufix 832 i tykkelse 0,13mm kaster du en 13 grams wobbler laaangt, og knutestyrken er fortsatt 8,2 kg. Dette betyr i klartekst at du ikke skal ha problemer med å lande fisk på f.eks. 10 kilo. Den som liker vanlig monofilamentsene best bør legge seg på 0,20-0,25mm til denne typen fiske. Dersom du går opp i størrelse eller gramvekt på wobbleren kan du også øke tykkelsen på sene om ønskelig. Husk dessuten at fisk ofte beiter nært land, så lange kast er ikke alltid det viktigste. Setter du på en Rapala Max Rap i 11 eller 13cm, har du dekket vanlig sjøfiske etter sei og andre arter. Med Rapala Jointed i 9 og 11cm er du godt rustet for laksefiske i elver.

Ved elvefiske med wobbler trenger du faktisk ikke sveive inn ved nedstrøms fiske. Kast for eksempel 45 grader på elva, og la wobbleren følge strømhvirvlene helt inn til den siden du står på før du sveiver inn, akkurat slik fluefiskerne gjør. Rapala wobblere er kjente «killere»etter både laks og ørret. Eks. CountDown, Jointed og Team Esko er storfangere på laksen. Ikke bruk dyptgående wobblere i elver bortsett fra når du skal ned i selve hølene. Eks. Deep Tail Dancer og X-Rap Deep. Tenk deg en vrikkende småfisk i bunnen av hølen rett foran nesa på storlaksen. Pang!

Rapala CountDown er wobblere som du kan telle ned til ønsket dybde. De synker ca. 1 meter på 3 sekunder. Test for eksempel en 5 cm CountDown farge RT etter ørreten under innlandsfiske i vann og elv, og du vil bli imponert. Varier innsveivingen, pek med stangtuppen, og der sitter de’n!

Og ikke glem at alle Rapala wobblere selvsagt er meget effektive ved dorging og trolling fra båt!

Gjedda har tatt en Original

Rapala wobblere kan grovt deles inn tre kategorier:
Flytende wobblere er perfekte til trolling/dorging og til fiske på steder med vanskelige bunnforhold. Under trolling/dorgefiske med flere stenger er det en klar fordel at wobbleren flyter, da unngår man at de synker til bunns og setter seg fast hvis man må stoppe båten for å kjøre stor fisk eller hvis andre ting skulle oppstå. Finfisker du på steder der det er grunt eller mye rart som stikker opp fra bunnen, er det en stor fordel at du kan stoppe innsveivingen slik at wobbleren flyter opp til overflaten og du kan få den trygt forbi hindringen.

Synkende modeller kalles også «Countdown» fordi de kan telles ned til ønsket fiskedybde. Du kaster normalt ut og når wobbleren tar vannet starter du nedtellingen. De synker ca. 1m pr 3 sekund og holder denne dybden under innsveiving, helt til vinkelen på snøret blir så stor at den dras opp mot overflaten.

Suspending er en måte å si at wobblerne er tilnærmet vektløse i vann. Hakeskjeen drar den ned til arbeidsdybden og under spinnstopp står den så å si stille i vannet. Når den så skyter fart igjen er det nærmest umulig for rovfisk og motstå fristelsen til å sette tennene i den. Suspending wobblere er også populære til trolling/dorgefiske. Her kan man utnytte vektløsheten med å svinge båten skarpt eller gi ut noen meter sene for å oppnå at wobbleren står stille i vannet for så og skyte fart igjen.

Harren har tatt en Countdown

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.